Twitter Updates

Friday, December 11, 2009

Elevii de ieri - mai ecologisti fata de cei de azi

In copilaria mea scolara, respectul fata de mediu nu era materie de curs. Nici macar nu se intrezarea la orizont posibilitatea sa devina asa ceva. Spiritul ecologist, respectul fata de natura si resursele generate de ea, erau considerate ca intrand in categoria "cei sapte ani de acasa".

In schimb ca viitor mandru al tarii ce ne aflam, eram obligati, fara explicatii suplimentare, sa colectam selectiv maculatura si sticla in spiritul economisirii. Ceea ce si faceam, drept este ca aruncam ca sa iasa kilogramul cu pricina si lucruri utile de prin casa.

Astazi copiii invata ecologia de mici cum este cu ecologia. Primariile, ONG-urile, scoala, ii educa intensiv in spiritul ecologist. Faptele insa...

Sa o luam comparativ:

Noi aveam cate un manual si doua caiete pentru fiecare materie. Numaram patratelele intre coloanele de calcule, lasam doua degete de aliniat, trageam singuri linie la caiet cu rigla. Acum exista manual, caiet tiparit, caiet netiparit, maculator si cu toate acestea copiii scriu pe fise printate (iar invatatorii se mira ca sunt dezordonati, de ce oare, cand li se da mura in gura?). O clasa de elevi consuma un top de hartie saptamanal, plus cerneala/ curentul electric pentru tiparit. Ecologist, nu? In toata droaia de manuale alternative si caiete alternative la manualele alternative, nu exista alta solutie decat tiparitul fiselor.

Noi colectam selectiv sticla si hartia. Directiva de partid. In putine scoli exista acum posibilitatea colectarii selective a gunoiului: PET-uri, ambalajele de la laptele UHT, hartie, resturi perisabile. Desi ai zice ca vremurile au evoluat...

Noi faceam vrand-nevrand economie la curent. Si credeti-ma ca erau mai putini copii ce necesitau cu ochelari ca acum! Mergeam in excursii cel putin o data pe an si vedeam la fata locului monumente, forme de relief, orase. Elevii de astazi au nevoie de televizor/ calculator sa vada natura!

Noi invatam cantecele direct de la sursa: invatatoarea. Astazi este nevoie de casetofon.

Nu ma intelegeti gresit! Nu sunt impotriva tehnologizarii si a materialelor didactice moderne. Dar unele demersuri chiar nu sunt ecologiste. Si unde mai pui ca nici eficiente nu-s!

Nota finala: Nu am bagat Soimii Patriei in analiza, intrucat aveau costume de plastic :)

No comments:

About Me

My photo
Ma impart intre zona de HR in care profesez (nu consider ca in Romania este inca o industrie) si intre viata mea personala fascinant de banala. Gasiti aici coordonatele fascinantei banalitati; coordonatele vietii profesionale sunt localizate altundeva.